Kamburluk, omurganın öne doğru eğilmesi ile sonuçlanan bir şekil bozukluğudur. Normal insan omurgasına yandan bakıldığında; boyun bölgesi çukur, sırt bölgesi kambur ve bel bölgesi gene çukur görünümdedir. Yani normalde sırt bölgemiz 40-45 dereceye kadar kamburdur. Bu derecenin üstündeki kamburlukların altında yatan bir takım sebepler olabilir.

Kamburluk fark edilmeyecek kadar küçük bir eğrilik olabileceği gibi, kronik ağrı, his ve güç kaybı veya ileri derecede şekil bozukluğu ile de karşımıza çıkabilir. Kamburluk bilindiği gibi en sık sırt bölgesinde görülmekle beraber, boyun ve bel bölgesinde de ortaya çıkabilir. Boyun ve bel bölgesi normalde çukur olduğu için, kifoz başlangıçta boyun ya da belde düzleşme ile karşımıza çıkabilir. İlerleyen dönemlerde ise boyun ve belde de kamburluk oluşabilir.

Erişkin yaşlarda kamburluk çeşitli sebeplerle ortaya çıkabilir;

Duruş bozukluğu Bağlı Kamburluk=Postural Kifoz; aslında gerçek bir hastalık değil, adı üstünde duruş bozukluğudur. En sık adölesan dönem ve genç erişkin dönemde ortaya çıkar. Oturma ve ayakta durma esnasında kamburluk belirir.  Sırtta oluşan kamburluğu dengelemek için bel çukuru da daha derinleşmiş olabilir. Duruş bozukluğuna bağlı kamburluk, yatınca veya arkaya doğru esneyince kendiliğinden düzelir. Röntgenlerde herhangi bir omurga anomalisi yoktur. Tedavide alçılama, korse ya da cerrahi gereksinim yoktur. Hastanın doğru pozisyonda oturma ve ayakta durması öğretilerek sorun genellikle çözülür. Yüzme gibi sırt kaslarını güçlendirici sporlar faydalıdır.,

Scheuerman Hastalığı; problemi ilk tanımlayan Doktor Scheuerman’ın ismiyle anılan bu hastalığın sebebi bugün için net olarak bilinmemektedir. Bir sebepten dolayı omurga kemiklerinin ön kısımlarının çökmesi sonrası kamburluk ortaya çıkmaktadır. Kamburluk sıklıkla 45 ile 75 dereceler arasındadır. Duruş bozukluğuna bağlı olan kamburluktan farklı olarak Schuerman hastalığında hastanın eğriliği kendiliğinden düzelmez. Hasta öne eğildiğinden, sırtta keskin açılı bir kamburluk oluşur.

Kireçlenme (artroz),ve de romatizmal hastalıklar (ankilozan spondilit) kamburluğa neden olabilir.  Konjenital, yani doğumdan itibaren başlayan tipte, omurga kemiğindeki yetersiz gelişme nedeniyle kamburluk ortaya çıkar. Travma’ya bağlı omurga yaralanması sonrası, çökmüş omurga bölgesinin neden olduğu bir kamburluk oluşabilir. Sırt bölgesinde geçirilen ameliyatlar sonrası veya Osteoporoza (kemik erimesi) bağlı kırıklar sonrası da kamburluk ortaya çıkabilir. İleri yaşta kamburluğun en sık sebebi osteoporozdur.

Kifoz Semptomları

Kamburluk, sadece şekil bozukluğundan- şiddetli ağrı, akciğer ve kalp problemlerine kadar değişik derecelerde şikâyetlere neden olabilir. Ağrı, kamburluğun en fazla olduğu bölgede olur. İlerleyen kamburluklar sonrası omurilik bası altında kalırsa, bacaklarda güçsüzlük ortaya çıkabilir. Sırt bölgesindeki ileri derecede kamburluklar akciğerin yeterince genişlemesine engel olarak nefes darlığı yaratabilir. Aynı şekilde kalp fonksiyonları etkilenebilir.

Kifozda Tanı

Röntgen filmlerinde saptanan kamburluğa ek olarak şiddetli ağrı, sinir basısına bağlı güçsüzlük, idrar ve gayta problemleri mevcutsa, doktorunuz ilaveten emar (MR) veya bilgisayarlı tomografi (BT) gibi ek tanı yöntemlerine başvurabilir.

Kifoz Tedavisi

Kamburluğa neden olan sebep aydınlatıldıktan sonra, doktorunuz şikayetlerinize bağlı olarak ya kamburluğunuzu belirli periyotlarla takip etmeye başlayacak ya da direk tedaviye geçecektir.

Kamburluk tedavisinde ilk seçilen yöntem genellikle cerrahi dışı yöntemlerdir. Tedaviye öncelikle ağrı kesici ilaçlar, egzersiz, korse gibi yöntemlerle başlanır. Eğer altta yatan bir kemik erimesi yani osteoporoz varsa, öncelikle buna yönelik tedaviler yapılarak kamburluğun ilerleyişi yavaşlatılabilir.

Erişkin yaştaki kamburlukta korse tedavisi sadece ağrıyı azaltma amacıyla kullanılır. Çünkü kemik gelişimini tamamlamış bireylerde korse ile oluşan kamburluk düzeltilemez.

Fizik tedavi ve egzersizler ile kifoza bağlı ağrı azaltılabilir. Bu amaçla;

  • Kamburluğa ters yönde etki edecek vücut pozisyonunun elde edilmesi
  • Düzenli egzersiz, ör/ yüzme
  • Yüksek düzey aktivitenin korunması
  • Günlük germe egzersizlerinin devamı önerilir.

Cerrahi Tedavi Gerekliliği ne zaman ortaya çıkar?

  • Şiddetli ağrı
  • Sinir basısına bağlı bacaklarda ilerleyen güç kaybı
  • Kamburluğun zamanla ilerleme göstermesi
  • Hastanın kozmetik görüntüsünü düzeltme isteği
TÜM YORUMLAR