Blog
TAM KAPALI BEL AMELİYATI NASIL YAPILIR?
Bu teknikte, hasta genel anestezi ile uyutularak veya belden yapılan iğne vasıtasıyla elde edilen spinal anestezi altında ameliyat edilebilir. Özellikle yaşlı ve ek hastalıkları olan kişilerde (astım, kalp hastalığı vs) genel anestezi yerine spinal anestezi tercih edilir. Spinal anestezide hasta uyanıktır ancak verilen ilaçlar ile sakinleştirilerek konfor sağlanır. Anestezi sonrası yüzüstü yatırılan hastanın bel bölgesinde 2 ayrı noktadan açılan 0,5 cm’lik kesilerden girilerek, video-kamera görüntüsü sayesinde tam kapalı fıtık veya dar kanal ameliyatı gerçekleştirilir.
TAM KAPALI BEL AMELİYATI NE KADAR SÜRER?
Bu süre fıtık ve dar kanal ameliyatları için yaklaşık 1-1,5 saat sürmektedir. Ancak birden fazla seviyede fıtık veya dar kanal problemi olan hastada bu süre uzayacaktır.
NE ZAMAN AYAĞA KALKABİLİRİM?
Hasta ameliyat günü anestezinin etkisi geçtikten sonra ayağa kalkabilir ve tuvalete yürüyerek gidebilir.
AMELİYAT GÜNÜ ÇOK AĞRI OLUR MU?
Kapalı ameliyatlar 2 küçük kesi üzerinden yapıldığı için, kas doku, kesilip kemikten sıyrılmadığı için klasik yöntemlere nazaran ameliyat sonrası ağrı daha az olmaktadır.
NE ZAMAN TABURCU OLABİLİRİM?
Gerek bel fıtığı gerekse dar kanal hastaları; kapalı bel ameliyatı sonrası ertesi gün taburcu olabilmektedir.
NE ZAMAN DUŞ ALABİLİRİM?
Su geçirmeyen yara bandı kullanılarak taburculuk günü duş alınabilir.
AMELİYAT SONRASI NELERE DİKKAT ETMELİYİM?
Ameliyat sonrası erken dönemde yani ilk 1 haftada uzun süre oturulması önerilmemektedir. Benzer şekilde erken dönemde yerde oturmak, çömelmek, yere uzanmaktan kaçınılmalıdır. Yemek masada yenilebilir ancak sonrasında tekrar istirahate geçilmelidir. Diyetinize eklemeniz ya da çıkarmanız gereken bir besin öğesi yoktur, rutin yemek alışkanlığınıza devam edebilirsiniz. Şunu unutmayın ki aşırı kilo bel rahatsızlıklarının hazırlayıcısıdır.
Yataktan ani kalkışlar, öne eğilmeler sakıncalı olabilir. Yatak içinde sırtüstü veya yan yatılabilir. Yan yatma pozisyonuna geçerken bel ve bacaklar aynı doğrultuda bir kitabın sayfası gibi dönmelidir. Ev içinde ve dışarda yürüyüş yapmanın bir sakıncası yoktur ancak ilk 1 hafta uzun yürüyüşler önerilmemektedir
YARA YERİ BAKIMI NASIL OLMALI? YARA İZİ KALIR MI?
Bel bölgenizde işlem sonrası sadece 2 adet estetik dikiş olacaktır. İlk 10 gün yaraya direk su teması uygun değildir. Ameliyat sonrası 1. gün yani taburculuk günü ilk pansuman yapılır sonrasında 3. ve 5. günlerde pansuman yenilenir. Onuncu gün yaranın üstündeki kapama açılabilir ve 10.günden itibaren yaraya direk su değebilir. Estetik dikiş konulduğu için dikiş alınması söz konusu değildir. Yara izi hastadan hastaya değişmekle beraber, cerrahi kesi küçük olduğu ve cilt çizgilerine paralel olduğu için oldukça az olmaktadır.
NE ZAMAN İŞE DÖNEBİLİRİM?
Kapalı bel ameliyatı minimal invaziv bir yöntem olduğu için, ameliyat esnasında yumuşak doku etkilenmesi çok az olmaktadır. Bu sebeple hasta ofis çalışanı ise 5. günde, ağır işlerde çalışıyor ise 4. haftada işbaşı yapabilir. Ev hanımları hafif ev işlerine ikinci haftadan sonra başlayabilir. Hastalar birinci haftadan sonra kısa mesafe araç kullanabilirler.
TAM KAPALI BEL AMELİYATLARININ FİYATI NE KADAR?
Tam kapalı bel ameliyatları kamera ve radyofrekans gibi yüksek teknoloji aletlerinin kullanıldığı bir işlemdir. İşlemin hangi hastalık için yapılacağı (yani dar kanal ve/veya bel fıtığı olması) ve kaç bölgenin ameliyat (örneğin birden fazla fıtık) edileceği gibi hususlar ameliyatın fiyatını değiştirmektedir.
TÜM YORUMLAR