Gebelerde bel ağrısı oldukça sık karşılaşılan bir problemdir ancak önlenebilir.  Kadınların yaklaşık %50-80’ ni gebelik süresince en az 1 defa bel ağrısı yaşamaktadır. Bu    ağrı bazı aktivitelerle ortaya çıkan basit bir ağrıdan, şiddetli kronikleşmiş bir ağrıya kadar değişen derecelerde olabilir.

Gebelikte bel ağrıları en sık 5 ile 7. aylarda ortaya çıkmaktadır. Ancak gebelik öncesi dönemde bel ağrısı olanlarda, daha erken ortaya çıkabilmektedir.

 Gebelikte bel ağrısı neden olur?

  1.   Kilo artışı
  2.   Ağrılık merkezinin öne doğru yerdeğiştirmesine bağlı olarak bel kaslarında oluşan yorgunluk ağrısı
  3.   Gebelik hormonlarının eklem bağlarını gevşetici etkisi ile yük taşımada ki zorluk ağrıya neden olur

   Hangi bölgelerde ağrı ortaya çıkar?

  1.    Alt bel bölgesi: sıklıkla uzun süre oturma, ayakta durma veya tekrarlayan kaldırmalar sonucu ortaya çıkar
  2.    Pelvis arkası bölge (kuyruk sokumu): Kuyruk sokumu bölgesinde saptanan ve bel bölgesine göre 4 kat daha fazla ağrı yapan bölgedir. Ağrı kalça ve uyluk arkasına      kadar yayılır ancak diz altı bölgeye yayılım göstermez.

Kuyruk sokumu bölgesi ağrısı aşağıdaki durumlarda artabilir;

  1. Yatak içinde dönme
  2. Merdiven çıkma
  3. Oturma ya da kalkma esnasında
  4. Taşıma, makaslama ve öne eğilme hareketleri esnasında
  5. Koşma ve yürüme esnasında

Gebelik bel ağrıları ile nasıl başedebilirsiniz ?

Aslında gebelik bel ağrısı oluşmadan mücadeleye başlamak gerekir. Gebelik öncesi dönemde spor yapmamış, bel ve karın kasları zayıf olan kişiler gebeliğin erken döneminde fizyoterapist eşliğinde güçlendirme egzersizlerine alınabilir. Gebelik platesi, pelvis kaslarını güçlendirerek bel ağrısı kadar doğuma içinde katkı sağlar. Vücudunu günlük işlerde doğru kullanması amacıyla gebenin eğitilmesi şarttır. Bu amaçla;

  1. Uygun duruşun sağlanması
  2. Günlük aktivite ve uyku esnasında bel pozisyonu eğitimi

Bu süre zarfında bel ağrısı devam eden veya şiddetlenen kişilere ağrı tedavisi yapılır. Parasetamol grubu ilaçlar gebelerde 3. aydan sonra doktor gözetiminde kullanılabilir. Benzer şekilde aspirin düşük dozlarda 80mg/gün kullanılabilir. Voltaren, Dikloron, Majezik ve Naprosyn v.b gibi non-steroid anti-inflamatuar ilaçlar 34. Haftadan sonra gebelik suyunda azalma ve bebeğin önemli kalp damarlarında erken kapanmaya yolaçabilir. Ağrı kesici özellikteki çayların kullanımı tavsiye edilmez. Çok gerekmedikçe kas gevşetici kremlerin kullanılması önerilmez.

İlaç tedavisine ek olarak bel bölgesine masaj uygulamaları gebeyi rahatlatabilir.

TÜM YORUMLAR