Vertebroplasti, Kifoplasti
Bilim ve teknolojinin ilerlemesi ile ortalama yaşam süresi uzamış ve doğal olarak yaşlı bireyler dahi bir köşeye çekilip oturma yerine hareket halinde olmayı tercih eder olmuşlardır. Sonuçta yaşam hareketi gerektirmektedir. Bununla beraber yaşlanan toplum bir takım tıbbi sorunlarıda beraberinde getirmektedir. Çağın hastalıklarından Osteoporoz yani kemik erimeside bunlardan biridir. Son yıllarda bu konunun gerek medyada gerekse tıp aleminde daha tartışılır olması sayesinde toplum bilinçlenmekte ancak sorun halen devam etmektedir. Osteoporoza bağlı kırıklar arasında omurga kırıkları, kalça kırıkları ve elbileği kırıkları sık gözlenmektedir. Omurga kırığına bağlı, sırt ya da bel ağrısı bazen dayanılmaz hal almaktadır ve hasta basit günlük ihtiyaçlarını bile göremez hale gelmektedir.
Ağrının ilaçla tedavisi, yatak istirahati ve korse tedavisi ise bazen yetersiz kalmaktadır. Bu durumda kırık bölgesindeki hareketi engellemek ve kemik iliğindeki ödemi baskılamak amacıyla omurga içine çimento enjeksiyonu uygulanılmaktadır. Bu işlem lokal veya genel anestezi altında uygulanabilir. 2 farklı yöntem mevcuttur;
Vertebroplasti’de; omurga içine cilt üzerinden yapılan 1 cm’ lik kesiden girilir. Metal tüpler aracılığı ile çimento kırık bölgesine zerkedilir. Kifoplasti’de ise çimento uygulaması öncesi omurga içinde tüpler içinden geçirilen balon şişirilerek çökmüş olan kemik kaldırılır ve sonrasında balonun oluşturduğu boşluğa çimento doldurularak işlem tamamlanır . İşlem vertebroplastide ortalama 30 dk, kifoplastide ise 45-60 dk arasında sürmektedir. Hastalar genelde işlem sonrası ağrılarında büyük oranda azalmanın verdiği mutluluğu yaşarlar. Lokal anestezi alan hastalar aynı gün bile taburcu edilebilirler.Vertebroplastide, uygulanan çimentonun basınç etkisi ile omurilik kanalına ya da kana karışma ihtimali vardır. Bu oran balon ile kifoplasti uygulanan hastalarda daha düşüktür çünkü çimento için oluşturulan boşluk sayesinde sızıntı riski azalmaktadır.